خدمات سونداژ در منزل

سونداژ

سونداژ چیست؟

عملی است که در آن لوله انعطاف پذیر و باریک و توخالی برای تخلیه ادرار استفاده میشود، قرار دادن وسیله ای به اسم سوند داخل مجرای ادراری را سونداژ میگویند و کسانی که دچار مسدود شدن در مجاری ادراری میشوند و بیمارانی که کنترل روی ادرارشان ندارند باید از سوندگذاری استفاده کنند، بعد از عمل جراحی وقتی که فرد مدت کوتاهی نمیتواند به توالت برود یا بدلیل بیماری یا جراحت باید در دراز مدت سوند استفاده میشود. سونداژ معمولاً باید توسط یک متخصص پزشکی مانند پزشک یا پرستار انجام شود. این روش معمولاً با بی حسی موضعی انجام می شود تا درد بیمار کاهش یابد. اگر به تعبیه سونداژ و یا سوند گذاری برای بانوان احتیاج دارید با ما تماس بگیرید . ما در طب 724 با کادری مجرب و پزشکان متخصص اماده اعزام نیرو و انجام خدمات درمانی در منزل هستیم.02122689398 | 09123039316 | 09122902569 | 02188851370

در صورت تمایل به همکاری و استخدام به عنوان پزشک یا پرستار، فرم جذب پزشک و پرستار را تکمیل نمایید.

دلایل استفاده از سونداژ :

کمک به تخلیه مثانه سالمندان، کنترل مایعات بدن در دوران بیماری، تخلیه مثانه برای عمل جراحی، بررسی نحوه کارکرد کلیه زمانی که فرد دربیمارستان است، جهت آزمایش،نمونه برداری و بررسی عفونت ادراری ، بیهوشی اپیدورال در زایمان، تزریق مستقیم دارو به مثانه مثل شیمی درمانی برای سرطان مثانه، مسدود شدن لوله ادراری بدلیل بزرگ یا آسیب پروستات، دربیمارانی که بی اختیاری دارند، اندازه گرفتن مقدار باقی مانده ادرار در مثانه بعد از عمل دفع

مزایای سونداژ:

عملکرد کلیه را نشان میدهد، عفونت ادراری را مشخص میکند و باعث پیشگیری میشود، آزمایش ادرار در منزل صورت میگیرد، باعث آرامش فرد بدلیل تخلیه مثانه میشود .

معایب سونداژ:

اگر سونداژ ضدعفونی نباشد و چندین بار استفاده شود باعث عفونت میگردد، وقتی سوند بصورت ناگهانی بدون تخلیه بالن نگهدارنده از مجاری ادراری خارج میشود باعث درد و آسیب بافتی میشود. سونداژ نیاز به مهارت و و تجربه دارد افراد خانواده نمیتوانند آنرا انجام دهند بنابراین باید از افراد متخصص نظیر بهیار و پرستار در این زمینه استفاده کنند.

چه زمانی در سونداژ باید از کادر پزشکی استفاده کنیم:

1- ادرار در کیسه جمع نشود
2- دمای بیمار ربالاتر از 37 درجه باشد
3- پس از سوندگذاری درد مثانه اتفاق بیفتد
4- ادارد داخل کلیه بدبو و کدر باشد
سوندها بدلیل نوع و محل قرار گیری و مدت زمان باقی ماندن در محل تفاوت دارند که شامل: سوند بنیکه، سوند حالب،سوند فلزی، سوند پترز، سوند فولی،سوند ساده یا نلاتون یا یکبار مصرف.

انواع سوند:

سوند داخلی دو نوع است: سوند ادرار، سوند سوپراپوبیک
سوند ادرار: شایعترین سوند فولی است که از مجرای ادرار و مثانه عبور میکند انتهای آن بادکنک پر از آب وجود دارد و در مثانه باقی میماند و انتهای دیگر آن خارج از بدن بیمار در کیسه تخلیه ادرار قرار میگیرد تا ادرار در آن جمع شود و از طریق مجرای آن ادرار وارد میشود .
سوند سوپراپوبیک: این سوند از طریق سوراخ چند سانتی متری زیر شکم وارد مثانه میشود که این نوع سوند در بیمارستان هنگامی که بیمار در حالت بی حسی موضعی است انجام میشود.

عوارض سوند ادراری:

 عفونت یکی از شایع‌ترین عوارض سونداژ است. این عفونت می‌تواند در ناحیه اطراف سوند یا در مثانه، معده، یا روده ایجاد شود. خونریزی یکی دیگر از عوارض احتمالی سونداژ است. این خونریزی معمولاً خفیف است و به خودی خود متوقف می‌شود.سوراخ شدن بافت که این سوراخ می‌تواند در ناحیه اطراف سوند یا در اندام‌های داخلی ایجاد شود. آسیب به اندام‌های داخلی که این آسیب می‌تواند منجر به مشکلات جدی مانند خونریزی داخلی یا آسیب به نخاع شود.

کاتترهای خارجی یا کاندوم:

کاتتری در خارج از بدن است برای مردان که مشکل جمع شدن ادرار ندارند اما از نظر ذهنی ناتوان هستند بکار میرود که یک لوله از دستگاه کاندوم به کیسه تخلیه وصل میشود،استفاده راحت تری دارد، از نظرابتلا به عفونت عوارض کمتری دارد، در زنان هم میتوان از کاتتر خارجی استفاده کرد اما بدلیل ایمنی و سلامت آنها چون در جمع آوری ادرار ضعیف میباشد آسیب به پوست و وازن وارد میکند.

کاتتر کوتاه مدت:برای بیماران بعد از عمل جراحی است و طوری طراحی میشوند که یکبار مصرفند و باید دور ریخته شوند.

کاتتر مسکن: ادرار بداخل کیسه ای که به پای بیمار وصل است تخلیه میشود و در قسمت پایینی آن شیر تعبیه شده تا در صورت پر شدن تخلیه گردد.

کیسه تخلیه ادرار: کیسه و دریچه آن باید هر هفته عوض شود اگر طولانی مدت استفاده گردد هر 3 ماه یکبار باید تعویض شود.

عوارض سونداژ:

عفونت ادراری مهمترین آن است که در کلیه و مثانه دیده میشود و با آنتی بیوتیک درمان میشود. کاتتر ممکن است سبب مشکلات دیگر مثل انسداد و اسیب به مجرای ادرار گرفتگی مثانه، نشت صدمه به مثانه،صدمه به رکتوم، تنگ شدن بافت مجرای ادراری بخاطر استفاده مکرر از سوند، صدمه به مجرای ادرار بخاطر وارد کردن کاتتر ، سنگ مثانه.

علایم عفونت یا uti : گیجی، احساس سرما و لرزش، تب ، درد شکم یا اطاف کشاله ران اسپاسم مثانه: شبیه گرفتگی معده است و به دارو نیاز دارد، نشت اطراف سوند: نشان دهنده ی انسداد سوند است که باید سوند تعویض گردد.

راهکار برای کم کردن صدمات استفاده از سونداژ:

مایعات زیاد مصرف گردد تا ادرار کم رنگ شود، از یوبوست با مصرف آب و میوه و سبزیجات و غذاهای سبوس دارجلوگیری شود، لوله سوند مرتب بررسی شود، از لوسیون یا پودر در اطراف لوله استفاده نکنید، سوند 2 بار در روز صبح و عصر تمیز شود.

موارد مراجعه به پزشک:

مسدود شدن کاتتر، نشت ادرار در لبهای سوند، خونی شدن ادرار یا مشاهده خون، علایم عفونت ادراری مثل تب و لرز و درد پایین شکم، بیرون آمدن سوند یا کاتتر، اسپاسم شدید یا مداوم مثانه شبیه گرفتگی معده.


بیماران و سالمندان باید در منزل جهت ادامه دادن روند درمان با سونداژ اصول و نکات لازم را از پرستاران و پزشکان یاد بگیرند که البته نیازمند تجربه فراوان است و مرکز خدمات پرستاری و مراقبت در منزل طب 724 با کادری تخصصی و مجرب آماده پاسخگویی به سوالات و اعزام پرستار با تجربه و متعهد جهت عمل سونداژ و دیگر خدمات مراقبت و نگهداری از بیمار در منزل مینماید.

 

آخرین اخبار و مقالات طب 724